Христо Иванов: Трябва да прекъснем културата на "спускане" в прокуратурата

14:10, 06 юли 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имам известно съмнение доколко обсъжданията по промените в прокуратурата в Закона за съдебната власт са били демократични и открити. Има една култура на спускане - каквото каже ръководството. Ние трябва да прекъснем тази култура с цената на дългосрочни усилия. Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов след представяне на резултатите от изследване на социологическата агенция Глобал Метрикс на малко над 600 магистрати.

Иванов каза, че не е имало регионални обсъждания с редовите прокурори, както е имало за съдиите, които да им дадат възможност за коментар. "Това е много безпокоящо. Това е модел, а не просто изключение", коментира бившият правосъден министър.

Той припомни, че в Стратегията за съдебна реформа е залегнало всяка година да се прави подобно проучване сред магистратите от ВСС по важни въпроси и теми от съдебната система. 

"Ако ВСС все пак започне да изпълнява тази своя задача мисля че качеството на дебата, усещането, че знаем по какво има консенсус и кои са спорните въпроси", коментира той.

Иванов коментира и резултатите, че 55% от анкетираните прокурори смятат, че Механизма за сътрудничество и проверка трябва да бъде прекратен.

"Оплакваме се от външния натиск, не ни харесва и правилно, въпросът е имаме ли собствен процес на осмисляне на проблемите, на честното им признаване, за да бъдат решавани те от България , а не с помощта на механизми", каза той.

Бившият правосъден министър даде пример с Чехия, където преди година е бил поканен да присъства на дебатите за реформа във Висшия съдебен съвет.

"В част от политическата програма, с която партията в Чехия спечели изборите беше предвидено реформа на ВСС с намаляване на политическото влияние върху него. Ето това е естествения начин, по който трябва да се случат нещата", заяви Христо Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама