Няма шпицкоманда в прокуратурата, реши Етичната комисия към ВСС

14:58, 06 юли 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС е приключила проверката по сигнала на следовател Бойко Атанасов за "шпицкоманда" в прокуратурата и не е открила данни за нарушения. „Приключихме проверката, няма данни за нарушения”, каза председателят й Ясен Тодоров пред De Facto Legal. 

Тодоров е обяснил, че са изслушани всички възможни свидетели, изискани са всички възможни материали, за доуточняване на детайлите, а още веднъж е бил извикан шефът на столичното следствие Иван Иванов да даде обяснения. Също така шефът на комисията заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров не е бил поканен за изслушване, защото - нямало за какво. 

Очаква се етичната комисия да внесе проект за решение в прокурорската колегия, която ще гласува, че няма нарушение и ще прекрати проверката.

Припомняме, че на 18 февруари 2016 г. следовател Бойко Атанасов от столичното следствие разкри пред "Биволъ", че в следствието има група, която е на пряко подчинение на главния прокурор. Според него обвинител номер едно забавял дела на някои от водещите политически фигури, чрез въпросната група, за да се оказва натиск срещу тях.

"Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа. Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се „опраска“ реформата. Делата са отчитат директно пред Цацаров", разказа тогава Атанасов.

След разкрития Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли всички обвинения на следователя за нередности в столичното следствие. На 7 март Етичната комисия към ВСС взе решение да изслуша Бойко Атанасов и колегите му относно сигнала на следователя, а през юни обявено, че преди началото на съдебната ваканция Висшият съдебен съвет (ВСС) ще излезе с решение по проверката на сигнала. Проверката по изнесената информация от Атанасов продължи 4 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама