Прокурорската колегия отстрани от служба следовател заради престрелката в Слънчев бряг

15:33, 06 юли 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно мнозинство Прокурорската колегия към ВСС отстрани временно от длъжност следовател Иван Христов, около когото се разшумя след стрелбата по Митьо Очите, при която негов гард беше убит. Наскоро окръжният прокурор на Бургас издаде и заповед, с която закрива работното място на следователя в полицейското управление в Слънчев бряг. Припомняме, че при посещението си в Бургас преди почти един месец главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата разследва работата на следователя Христов.

Колегията реши Иван Христов да бъде отстранен поради това, че на 4 юли му е повдигнато обвинение за престъпление по служба по Наказателния кодекс за лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години. Разследването на следователя към момента продължава с оглед още данни събрани досега.

Магистрати от Софийска градска прокуратура са извършили множество активни действия по разследването. Всички техни действия са свързани с Иван Христов, с начина, по който той работи, с начина, по който той упражнява търговска дейност в курортния комплекс и с начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територията на Слънчев бряг върху цялостната работа. Заведение, което се свързва със следователя, е било подложено на щателна проверка от НАП, каза пред седмици в Бургас Цацаров и добави, че предстоят още действия от звеното „Антикорупция“, което разследва магистрати.

Следовател Иван Христов е дългогодишен служител в прокуратурата. Работил е по няколко знакови дела, свързани с морския ъндърграунд. Сред тях е и атентатът срещу Димитър Желязков - Очите на 9 ноември 2001 г., когато пред дома му избухна кола-бомба и уби съпругата му Таня, брат й и неин бодигард. На следователят беше приписано, че има и заведение в Слънчев бряг. Той е разследван и за нерегламентирани връзки с групата на Желязков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама