Община Русе ще кандидатства за членство в сдружение "Български речен клъстър Дунав"

15:43, 06 юли 16 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Община Русе е постъпила покана от Русенския университет „Ангел Кънчев“ с предложение за включване на Община Русе като член на Сдружение „БЪЛГАРСКИ РЕЧЕН КЛЪСТЕР „ДУНАВ“. Сдружението е юридическо лице, отделно от членовете си, учредено съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Устава и Решението на учредителното събрание. 

Общински съвет - Русе ще разгледа и гласува предложението, става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от администрацията на кмета Пламен Стоилов. 

Сдружението има за предмет на дейност насърчаване, подпомагане и развитие на сътрудничество между всички браншове в речната индустрия за създаване на благоприятни условия за развитието ú, повишаване на нейната конкурентоспособност на национално и международно равнище. Целите на сдружението ще бъдат постигнати чрез: изграждане на „Български речен информационно-образователен център“ в областта на речния транспорт; разработване и развитие на модерен инструментариум за системно събиране, обработване, актуализиране и разпространение на информация в сферата на речната индустрия; научно-изследователска дейност, иновации и предприемачество; предоставяне на правна помощ и консултации; развитие на човешките ресурси, образователна дейност и обучение (курсове, семинари, тренинги и др.) за подготовка, повишаване на квалификацията и преквалификация на производствени и управленски кадри в речната индустрия; участие в проекти пряко или чрез посредничество в полза на своите членове за подпомагане на тяхното участие в различни проекти, и други. 

Учредители на Сдружението „Български речен клъстер „Дунав“ са: Русенски университет “Ангел Кънчев“, Областна администрация на област Русе, Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, „Дунав Турс“ АД, ИА „Морска администрация“, „Дунавски драгажен флот“ АД, „Булмаркет ДМ“ ООД, „Рубишипс“ ООД, „Параходство Българско речно плаване“ АД, „Пристанищен комплекс – Русе“ ЕАД и „Интернационални морски технологии“ ЕООД.

Общинска администрация счита, че включването на Община Русе в Сдружението „Български речен клъстер „Дунав“ значително ще допринесе за обединяване на усилията на всички заинтересовани страни за постигане на напредък в комплексното използване на естествения потенциал на река Дунав, както и за утвърждаване лидерството на град Русе като Дунавската столица на България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама