Законът за тероризма бил, за да не „тичаме след вятъра“

15:44, 06 юли 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неоснователни са упреците в полицейщина, просто искаме да не тичаме след вятъра. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос дали не се нарушава Конституцията с това, че се дават полицейски функции на военните по законопроекта за тероризма, който беше одобрен днес от правителството.

По време на блиц контрола в НС той обясни, че предлагат техните виждания, а депутатите са свободни да приемат проекта както преценят.

Борисов образно илюстрира необходимостта от такъв закон с паралел с атентатите в Истанбул от миналата седмица: „Видяхте Истанбул, ако... Как се казва на европейски език: Ако го бяха привели в невъзможност да живее, или на наш език - беше убит, този човек нямаше да се взриви на летището“.

На въпрос за нарушаването на правата уточни, че в предложения проект става въпрос дума „за подготовка, или в условията на терористичен акт, или след него“.

Законопроектът предвижда военните да участват в антитерористични операции,

а т.нар. обосновано предположение ще е достатъчно е достатъчно службите да започнат разследване за съпричастност към терористична групировка или съучастие в подготовката на терористичен акт.

Борисов коментира и темата за бежанския натиск, като посочи, че миналата година 7 хил.мигранти през миналата година.

За миналата година на територията на България са задържани 7 хил. мигранти и над 400 трафиканти. Това обяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна за подписаното с Турция споразумение за реадмисия, което не се спазва. Той уточни, че днес е получил справката.

"Натискът на мигранти е голям. Вчера в Поморие е задържана група от 20 души от Афганистан, заедно с каналджиите", добави Борисов и успокои, че след проведени разговори "на ниво министри, на ниво Европейски съвет, нямаме причини за безпокойство", нещата са се успокоили, но това не значело, че „не сме нащрек“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама