Рехабилитират ВиК инфраструктурата в четири села от община Генерал Тошево

15:47, 06 юли 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 65 хил. лв. ще бъде рехабилитирана ВиК инфраструктурата в четири села от община Генерал Тошево. Средствата са гласувани в Бюджет 2016 на общината, а целта на мярката е да бъде сведен до минимум хроничният недостиг на вода в тези села.

В изпълнение на договорите за съвместна дейност между Община Генерал Тошево и „Водоснабдяване и Канализация” ООД, гр. Добрич през изминалата седмица бяха преведени 65 хил. лв. на ВиК оператора в областта.

40 хил. лв. от сумата са за изграждане на част от водопровод от помпена станция с. Малина до водоем Генерал Тошево. По този начин ще се създаде алтернативно водно трасе за доставка на вода за битови и промишлени нужди в селата Люляково и Писарово.

Останалите 25 хил. лв. са за подмяна на водопроводните тръби, които снабдяват с вода селата Великово и Средина. Очакванията на общинското ръководство са строително-монтажните работи по ВиК мрежата да приключат в рамките на летния сезон, като за това се използват материали и елементи, отговарящи на необходимите изисквания за качество.

Дейността във ВиК сектора в страната се осъществява от ВиК асоциации, ВиК оператори и местни власти. След последните промени в Закона за водите за управлението на ВиК системите са създадени Асоциации по ВиК, които  са специфични обединения в общественo полезна дейност. В тях общините се представляват от кметовете. Основната дейност на асоциациите се изразява в изработване на регионален генерален план на ВиК системите и съоръженията, както и приемане на дългосрочна и краткосрочна инвестиционна  програма към него. Ролята им се обуславя от осъществяването на връзка между собственика на водоснабдителни и канализационни съоръжения (в нашия случай – общината) и В и К оператора, който експлоатира и управлява тази собственост.

В конкретният случай, договореностите  между местна власт и ВиК оператор са отличен пример как чрез съвместни усилия се оптимизира състоянието на водопреносната инфраструктура на територията на  общината. Ръководството ще продължи да следва тази политика и в следващите години ще финансира приоритетно ремонти на най-компрометираните участъци от ВиК мрежата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама