Прокурорите отстраниха следователя Иван Христов, обвиняват го за престъпление по служба

16:02, 06 юли 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно мнозинство Прокурорската колегия към ВСС отстрани временно от длъжност следовател Иван Христов. Наскоро окръжният прокурор на Бургас издаде и заповед, с която закрива работното място на следователя в полицейското управление в Слънчев бряг. Припомняме, че при посещението си в Бургас на 17 юни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата разследва работата на следователя Христов.

Колегията реши Иван Христов да бъде отстранен поради това, че на 4 юли му е повдигнато обвинение за престъпление по служба по Наказателния кодекс за лице, което използва своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години. Разследването на следователя към момента продължава с оглед още данни събрани досега.

Магистрати от Софийска градска прокуратура са извършили множество активни действия по разследването. Всички техни действия са свързани с Иван Христов, с начина, по който той работи, с начина, по който той упражнява търговска дейност в курортния комплекс и с начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територията на Слънчев бряг върху цялостната работа. Заведение, което се свързва с въпросния следовател, е било подложено на щателна проверка от НАП, каза пред седмици в Бургас Цацаров и добави, че предстоят още действия от звеното „Антикорупция“, което разследва магистрати.

Следовател Иван Христов е дългогодишен служител в прокуратурата, работил е по няколко знакови дела, свързани с морския ъндърграунд. Сред тях е и атентатът срещу Димитър Желязков – Митьо Очите на 9 ноември 2001 г., когато пред дома му избухна кола-бомба и уби съпругата му Таня, брат й и неин бодигард. Името на Христов изскочи около престрелката пред заведение в Бургас, когато гард на Очите беше убит, а той ранен и с опасност за живота. На следователят беше приписано, че има и заведение в Слънчев бряг. Той е разследван и за нерегламентирани връзки с групата на Желязков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама