Русенските общински обслужващи звена ще бъдат преобразувани

16:10, 06 юли 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласно изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование (в сила от 01.08.2016 г.), с влизането на закона в сила съществуващите общински обслужващи звена продължават да осъществяват дейността си като центрове за подкрепа за личностно развитие в зависимост от дейността си по чл. 49, като имат право да запазят наименованията си. 

На територията на Община Русе функционират три общински обслужващи звена – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ), Ученическа спортна школа (УСШ) и Общежитие за средношколци, които следва да бъдат преобразувани, става ясно от предложение, постъпило в Общински съвет - Русе. 

ЦУТНТ е общинско обслужващо звено с основна цел осмисляне на свободното време чрез стимулиране и развитие на познавателните интереси и творческите способности на децата и учениците. През учебната 2015-2016 г. участват 1000-1200 ученика от I-ви до XII-ти клас в 87 постоянни и 5 временни групи през учебната година и 25 временни през ваканционните дни по различни направления.

Дейността на УСШ е насочена към усъвършенстване на физическата дееспособност и началната спортна подготовка на учениците към подбора и селекцията на талантливи деца за представителните училищни и клубни отбори. Школата се явява естествено звено между масовия спорт, който се развива в спортното училище и спортните клубове. През учебната 2015 – 2016 г. са обхванати над 500 деца на възраст от 6 до 18 г.

Общежитието за средношколци осъществява координация на образователно-възпитателния процес в общежитието с учебната дейност  и планове  в  училищата с цел пълноценна образователно-възпитателна работа на учениците, проучване на индивидуалните им  потребности и удовлетворяване на интересите им съобразно учебните планове и свободното им време извън училище. През учебната 2015 – 2016 г. са настанени 110 ученика от V-ти до XII-ти клас, разпределени в четири постоянни групи на възрастов принцип.

С новия Закона за предучилищното и училищното образование, трите звена престават да съществуват в досегашния си вид. Техен еквивалент са центрове за подкрепа за личностно развитие. Член 49, ал. 2 регламентира видовете центрове, според дейността им. Досегашната дейност на ЦУНТ и УСШ се припокрива с чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПУО, а именно: „развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта“. Съгласно чл. 49, ал. 3 от ЗПУО, ЦПЛР са и ученическите общежития, чиято дейност не се организира от училищата, каквото е и Общежитието за средношколци в гр. Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама