Десетокласниците ще избират между 11 профила, но от 2020 г.

16:34, 06 юли 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софтуерни и хардуерни науки със задължителни профилиращи учебни предмети информатика и информационни технологии е един от профилите, които от учебната 2020-2021 г. българчетата ще могат избират след 10-ти клас, ако искат да продължат след това обучението си в университет. След 4 години ще влезе в сила проектът на Наредба за профилираната подготовка, който е качен на сайта на ведомството от днес. Според него гимназистите ще имат право да избират един от 11 възможни профила.

Съгласно промените до X клас ще трябва да бъде усвоено цялото задължително съдържание от общообразователната подготовка. След този клас учениците, които не искат да продължат образованието си, нито да следват в университет, могат да се дипломират.

Тези, които искат да трупат още знания, ще трябва да изберат един от профилите. Те са чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески профил със задължителни профилиращи учебни предмети предприемачество, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

Междувременно е готов и проектът на държавния образователен стандарт за усвояването на българския книжовен език. Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН. С него се регламентира нормативът за изучаване на родния език. От качените документи става ясно, че в детската градина се предвиждат допълнително 2 часа седмично при целодневно обучение по български език и един при полудневно. За ученици в начален образователен етап те са 90 по 3 часа седмично. В прогимназиален етап обучението ще е 120 учебни часа, по 4 часа седмично, а  ученици, обучаващи се от VIII клас до класа, в който навършват шестнадесет години – 180 учебни часа, по 5 часа седмично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама