Омбудсманът Мая Манолова подкрепи сдружението на кметовете на малки населени места

16:51, 06 юли 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ние с вас, уважаеми кметове, сме естествени партньори, ние сме хората, които са на предния фронт за защита проблемите на българските граждани, ние сме тези, които пресрещат проблемите на хората - всеки ден, на място, ние сме тези – омбудсманът и кметовете, към които гражданите се обръщат, за да изплачат своите болки, своите проблеми, от които чакат решение", каза общественият посредник Мая Манолова в Карлово, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Тя допълни, че ще подкрепи предложенията и исканията на новото сдружение, за да могат кметовете на малки населени места да имат свой бюджет, по-големи правомощия, да се спазва закона по отношение на отчисления, които се полагат на малките населени места, включително сдруженията на кметовете на малки населени места да могат да кандидатстват по различни европейски програми.

Манолова отбеляза, че на фона на ограничените правомощия, които имат кметовете от малките населени места, тяхната задача е изключително трудна, защото хората ги възприемат като държавата в конкретното място и очакват те да разрешават проблемите им - от осигуряване на пощальон, техник и медицинска сестра до снабдяване с храна, дърва и лекарства. "Знам колко е трудно да си без всякакъв бюджет, да трябва да чакаш секретаря на общината да ти разреши пари за кранче за чешма, за електрическа крушка и в същото време хората да имат към теб огромни очаквания", акцентира омбудсманът. "Поемала съм ангажименти и съм ги отстоявала и в предното си качество на депутат. Обещах, че ще предложа и ще настоявам да падне изборната бариера за кметовете на малките населени места. Беше в оня период през 2008 г., в резултат от дебати в парламента от 350 души изборността падна на 150. След това отново моето предложение беше малките населени места с над 100 души да избират свой кмет, което също стана факт. За съжаление, сега тези промени са зачеркнати. Аз знам, че хората искат да избират своя кмет, защото от него очакват да решава техните проблеми и се надявам в крайна сметка народните представители да стигнат до едно такова решение, което ще бъде в интерес на хората", подчерта Мая Манолова.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама