И "Зелените" искат забрана на Български воински съюз и БНО „Шипка“

17:09, 06 юли 16 / Политика 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Зелените“ настояват вътрешният министър Румяна Бъчварова да информира гражданите дали се разследват членовете на Воинския съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“, които се замесиха в скандала около посещението на "Нощните вълци" у нас. От партията искат да знаят и какви мерки са предприети от МВР, ДАНС и Следствието за прекратяване на дейността на „тези противозаконни паравоенни организации“.

Според тях двете организации са заплаха за държавността и демократичния правов ред в България. Това става ясно от отворено писмо на „Зелените“ до Бъчварова. Българският хелзинкски комитет вече поиска забрана на Български воински съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“.

„Нощните вълци“ на Русия, известни като мотористите на руския президент Владимир Путин, предизвикаха гнева на много българи с присъствието си в България. Националистическите формирования Български воински съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“ се замесиха в скандала и побоя в Бургас около шествието на рокерите, техни членове присъстваха и при сблъсъците пред столичния площад "Св. Александър Невски".

Публикуваме цялото писмо на „Зелените“ към вътрешния министър без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО до Министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова

Уважаема г-жо Бъчварова,

Тези дни, по повод преминаването през България на приближената до Владимир Путин рокерска банда „Нощните вълци“, станахме свидетели на сблъсъци и провокации на няколко места у нас, довели до побоя и арестуването на двама български граждани в Бургас на 30.06.2016 г.

Извършителите на добре документираното във видеозаписи нападение са членове на т.нар. Воински съюз „Васил Левски“ - БНО „Шипка“. Това е група, поддържаща доста активни интернет сайт и Facebook страница . От активността на това и близко сродни на нея формирования става ясно, че зад тях стоят хора, стремящи се към насилствена смяна на обществения и конституционен строй на България - тежко углавно престъпление, наказуемо по чл. 108 от Наказателния кодекс и по други действащи закони на страната. Във връзка с тревожното активиране на подобни групи и организации напоследък у нас, бихме искали да знаем:

1. Какви мерки са предприели и ще предприемат служителите от всички нива на МВР, ДАНС и Следствието, включително лично Вие, за да се разследва и прекрати дейността на тези противозаконни паравоенни организации? И в какви срокове тези мерки ще отстранят заплахата за държавността и демократичния правов ред в България?

2. Назначени ли са проверки за действията на служителите на МВР, намесили се при инцидента в Бургас и в последвалия масов арест, както и при сблъсъците с протестиращи в София на 01.07.2016 г.? Кога резултатите от тези проверки дали служителите на МВР са действали законно и според правомощията си ще бъдат огласени пред българската общественост? Как ще гарантирате за обективността на техните изводи?

3. Рокерската банда „Нощните вълци“, която не крие идеологическите си пристрастия към геополитическите интереси на една чужда държава, има членове, попаднали по тези причини в забранителния списък на Европейския съюз. В други европейски държави като Полша групировката не е била допусната, а в Чехия са провокирали масово недоволство при преминаването си. Беше ли ръководството на МВР наясно с тези широко известни медийни факти? Защо не бе направено достатъчно, за да се предотвратят евентуални провокации и стълкновения още преди стъпването на спорната групировка на българска земя? Кой ще поеме отговорността за това?

Г-жо Бъчварова, съвсем наскоро специален антитерористичен проектозакон искаше силно завишени правомощия за служителите Ви, за да бранят националната сигурност. Зелените, както и всички свободни и демократично мислещи граждани и организации в България, се противопоставихме на тези авторитарни стремежи. Тук имаме случай с паравоенни формирования, които не крият, че пряко застрашават националния суверенитет, и по собствени признания обучават бойни части при офицери от чуждо военно командване (пример). Това се случва публично, пред погледа на всички граждани и институции, но МВР и ДАНС до момента не са регирали - въпреки че за целта не са им нужни нито завишени правомощия, нито СРС, нито ограничаване на нечии конституционни права за целите на разследването. Незаконните милиции довчера необезпокоявано афишираха своето съществуване в интернет. Днес те вече нападат физически български граждани, позволяващи си да изразят различна от тяхната позиция спрямо политиката на чужда държава, каквато е Русия. Утре ще започнат да играят роля в политически репресии или ще рискуват да предизвикат гражданска война. Отново имаме повод да заявим, че основна опасност от тероризъм, сепаратизъм и организирани престъпни групи в България не е в липсата на достатъчно адекватни закони. Главната опасност идва от бездействието на държавните органи и институции. У нас съществуват паравоенни милиции с неясно финансиране и командване в най-добрия случай поради такива бездействие и некомпетентност. В най-лошия остават съмнения за нарочно разпънат политически или бизнес чадър и връзки между такива групи и организираната престъпност, която също напоследък се чувства особено комфортно и безнаказано пред очите на ръководеното от Вас министерство.

Г-жо Бъчварова, националният суверенитет и интересите на България изискват адекватни, неподкупни и работещи МВР, ДАНС и следствени служби. Всяко посегателство срещу независимостта на страната ни и конституционния ред трябва да бъде осуетявано, независимо от каква посока идва. Убедени в това, ние от Зелените настояваме за отговори на горепоставените въпроси в най-кратки срокове. И за поемане на отговорност за тяхното изпълнение от страна на конкретни лица в поверените Ви структури, както и лично от Вас самата. Ако бездействието пред такива сериозни заплахи продължава още макар и за кратко, редно е Вие и редица Ваши подопечни служители да отговарят за това с оставките си.

С уважение, Национален съвет на Зелените

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама