До 5 години ЕП въвежда нова скала за енергийната ефективност на домашните уреди

17:42, 06 юли 16 / Свят 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За да отговаря на бързото технологично развитие, до пет години трябва да се въведе нова и по-строга скала от А до G, показваща енергийната ефективност на домашните уреди. Това казаха евродепутатите в сряда по време на гласуване на предложение за актуализиране на правилата.

В момента повечето уреди на пазара отговарят на изискванията за „клас А“, първо установени през 2010 г., като това води до добавянето на все-повече плюсове (A+, A++, A+++), отбелязват евродепутатите. Те твърдят, че установяването на по-строги изисквания ще създаде стимул за допълнителното подобряване на енергийната ефективност.



Евродепутатите приеха позицията на Парламента относно предложението за актуализация с 580 гласа „за“, 52 „против“ и 79 „въздържал се“, като с това може да започнат преговорите със Съвета за окончателния вид на законодателството.

За да се осигури хомогенна скала от А до G, „етикети с преобразувана скала за съществуващи групи продукти“ трябва да бъдат въведени в рамките на 5 години след влизането в сила на настоящия регламент, се казва в изменения текст. Всяко последващо преобразуване на скалите на етикетите трябва да се стреми за срок на валидност от поне 10 години и да се задейства, когато 25% от продуктите, които се продават на пазара на Съюза, попадат в най-високия енергиен клас А, или когато 50% от тези продукти попадат в най-високите два енергийни класа А и В.

Когато се въвежда ново преобразуване на скалата или етикетиране, клас А (и група продукти, които показват бърз технологически напредък, класове А и В) трябва да е празен в началото, казват евродепутатите.

Когато на дадена група продукти не е разрешено вече пускането на пазара на нито един от моделите, принадлежащи към енергийни класове F или G, въпросният клас или въпросните класове трябва да присъстват върху етикета в сив цвят. Стандартната тъмнозелена до червена маркировка на етикета трябва да обхваща спектър А-Е, добавят евродепутатите.

„Етикетът трябва да съдържа информация за класа на енергийната ефективност на съответния модел на продукта и да показва абсолютната консумация на енергия в kWh, посочена на годишна база или „на базата на съответен период от време“, казва текста.

Актуализираните правила ще изискват от доставчиците и търговците да споменават класа на енергийна ефективност на продукта във всяка визуална реклама или технически промоционален материал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама