Задържаха двама предполагаеми съучастници на Салах Абдеслам

18:15, 06 юли 16 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама предполагаеми съучастници на основния заподозрян за ноемврийските атентати в Париж Салах Абдеслам бяха задържани, съобщи „Фигаро“. Мохамед Амри и Али Улкади бяха предадени днес на френските власти, съобщи белгийските федерален прокурор Фредерик Ван Лев.

Двамата мъже са били предадени на френски съд, след издаване на европейски заповед за арест, издадена от Париж.

Смята се Мохамед Амри се е върнал в Брюксел заедно със Салах Абдеслам часове след атаките, Али Улкади го е превозвал в Брюксел дни след атентатите.  

Във вторник друг от задържаните във връзка с терора в Париж – Мохамед Абрини заяви, Салах Абдесла е изиграл ключова роля в организирането на атентатите.

Припомняме, че няколко дни след ареста на Абдеслам атентатори самоубийци убиха над 30 души при атентати в международното летище и метрото в Брюксел. Абрини беше арестуван във връзка с тези нападения, но беше свързан и с извършителите на парижките.

Абдеслам е довел хора от цяла Европа преди парижките нападения, е казал Абрини пред белгийските разследващи след ареста си, съобщи белгийската телевизия "ВТМ ньойс".

"Това, което знам за Салах (Абдеслам), е, че е ходил да събира почти всички от хората, замесени в нападенията в Париж и които са дошли от Сирия. Знам, че Салах е ходил да търси тези хора и ги е настанявал в скривалища", е казал Абрини. "Знам, защото спах в един апартамент с тях, така чуваш доста неща", е посочил още той.

Абдеслам беше екстрадиран във Франция, където запази мълчание при първоначалните разпити.

Абрини - който призна, че е оцелелият атентатор от Брюксел - също ще бъде екстрадиран във Франция, където ще бъде съден, но към момента е в белгийски арест.

Адвокатът на Абрини Станислас Ескенази каза пред белгийската телевизия РТБФ, че изявленията на клиента му са хипотези, които трябва да бъдат потвърдени или опровергани от по-нататъшното следствие. Той също така разкритикува тяхното разгласяване, защото по този начин е било нарушено доверието.

Салах Абдеслам беше арестуван в Брюксел през март във връзка с нападенията от 13 ноември в Париж, при които загинаха 130 души при самоубийствени нападения и стрелби из френската столица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама