Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" плаши Георги Кадиев със съд заради клевета

18:28, 06 юли 16 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият вече шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов заплаши със съд независимия депутат Георги Кадиев в ефира на бТВ. Ангелов заяви, че Кадиев разпространявал лъжи, че е собственик на офшорна фирма.

Димитър Ангелов, чийто мандат катоп директор на АЕЦ „Козлодуй“ изтече преди дни, категорично отрече някога да е имал фирма в България или в чужбина. Той предложи да се направи проверка в Търговския регистър, за да се види, че името му не фигурира никъде. Кадиев го контрира, че от там не може да се получи информация за каквато и да е офшорна фирма.

Преди повече от месец в политическа партия „Нормална държава” е постъпил сигнал за корупционни практики в атомната централа "Козлодуй", сред които е имало нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти.

Кадиев подава сигнала до ДАНС, прокуратурата и премиера, но от там не са реагирали 45 дни. Затова той се е принудил да изкара информацията публично. Междувременно премиерът Бойко Борисов съобщи, че тече разследване по данните, получени от Кадиев, още от деня на подаването на сигнала.

Случаят със сигнала за нагласени търгове в АЕЦ „Козлодуй“ по времето на Ангелов и бездействието на държавата по него е символ на това как правителството се бори с корупцията, коментира Кадиев. „Сюжетът е от 2015 година, очевидно много хора са знаели за схемата с украинската фирма, аз научих доста по-късно. Преди известно време аз дадох лично на премиера документите, с които разполагам“, допълни той.

Кадиев показа и в ефир копие на регистрацията на офшорна компания на Сейшелите, с подпис на бившия вече директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов, който удостоверява собствеността му. Последва отричане на информацията от Ангелов. Той само обясни, че търгът за обществената поръчка е стартирал с подготовката на документите през 2014 г., когато е бил пенсионер и е нямал никакво отношение. Той разкри, че комисията, която е одобрила обявяването на търга, е имала разногласия и съмнения по определени въпроси, но не изяснили пред Ангелов на каква основа са избрани фирмите-участници.

„Цял живот съм бил работник в АЕЦ „Козлодуй“. В света навсякъде ме познават като атомен енергитик“, каза Ангелов. Народният представител така и не получи конкретен отговор от бившия шеф на атомната централа дали не е бил изпълнителен директор, след като отрича да е собственик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама