Виктор Бузев спечели конкурса за главен архитект на Варна

18:40, 06 юли 16 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Арх. Виктор Бузев, който и досега заемаше длъжността, е победителят в приключилия днес конкурс за главен архитект на Варна. Той е класиран на първо място с 68,23 точки, а арх. Жулиан Начев, който също стигна до защита на концепция, е получил 56,84 точки, съобщиха от конкурсната комисия.

Група природозащитници и противници на застрояването в кварталите „Чайка“, „Левски“ и „Кайсиева градина“ днес се събраха пред общината с настояване да избъдат допуснати до защитата на концепциите на двамата кандидати. Секретарят на общината Нора Момчева, която бе и председател на комисията, обаче още преди това предупреди, че конкурентите ще бъдат изслушани в професионален кръг.

Въпреки това след края на защитата настояващите за повече публичност имаха възможност да зададат въпросите си. Интересуваше ги главно как двамата архитекти биха предотвратили презастрояването на вече пренаселени райони в града, как биха избегнали заобикалянето на закона при работа по европейски проекти, как си представят участието на гражданите в борбата за опазването на културното историческо наследство на Варна, как биха работили за опазване и увеличаване на зелените площи в града.

Двамата представиха приоритетите си, след което се проведе и  финалната част на събеседването, която приключи с очаквания още преди конкурса резултат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама