"Спаси София": Трябва публичен дебат за новите шефове на ЦГМ

22:06, 06 юли 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От неправителствената организация „Спаси София“ настояват да има публичен дебат за избора на ново ръководство на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Те са обезпокоени, че гражданите няма да могат да чуят управленските програми на канидатите, тъй като все още не е ясно дали жителите на София ще бъдат включени в процеса за избор на ново ръководство.

„Спаси София“ призовава „Комисията за публичен подбор на членове на съвета на директорите на ЦГМ“ да публикува програмите на кандидатите, за да бъде публична информацията как ще се разходват стотици милиони обществени средства.

Столичният общински съвет вече реши състава на борда на директорите на Центъра за градска мобилност да се състои от трима души, а не от петима както беше до сега.

Новите шефове на ЦГМ ще бъдат избрани от комисия, която включва девет общински съветници и трима от администрацията на общината. В състава й са Николай Стойнев (ГЕРБ), Малина Едрева (ГЕРБ), Орлин Алексиев (ГЕРБ), Екатерина Йорданов (ГЕРБ), Милка Христова (БСП), Николай Пехливанов („Атака“), Светослав Витков („Група 5“), Миглена Горанова (РБ) и Стефан Марков (РБ), зам.-кметът по финансите (и.д. зам.-кмет по транспорта) Дончо Барбалов, Лилия Мицева и Костадинка Тулешкова.

София Topnovini.bg публикува целия призив на "Спаси София" без редакторска намеса:

Изборът на ръководство на ЦГМ трябва да е наистина публичен

Обявиха кои са допуснатите до следващата фаза желаещи да влязат в ръководството на Центъра за градска мобилност. Скандалът, предизвикал провеждането на конкурс за ново ръководство, бе сръчно сметен под килима с вяло обещание, че вместо съд за виновниците, Столичната община ще си поиска парите обратно. Защото очевидно корупцията е проблем само ако те хванат, който се разрешава не с наказание, а с рекламация…

Това повдига въпроса колко обективни са проверките, които са правени преди медиите да свършат работата на проверяващите и да изобличат скандала със спирките. И ако се правят проверки, които не ловят нарушенията, можем ли да вярваме на г-жа кмета, когато ни обещава, че ще действа на база резултатите от тях? Все пак само с общодостъпни данни и с помощта на източниците си, нашият екип успя да изобличи над четвърт милион лева, откраднати от недобросъвестното управление и подарени на негови „доверени“ фирми.

След като Симеон Арнаудов и колегите му подадоха оставки, очаквахме, че конкурсът за ново ръководство ще бъде също толкова промотиран като този за нов главен архитект. За съжаление обаче той сякаш остана встрани от ежедневието на софиянци, най-вече защото никой от управляващите града не заговори за него сериозно. И затова днес сме изненадани да видим какви кандидати са преминали първоначалното оценяване на комисията, натоварена със задачата да избере нови, по-съвестни, по-отговорни ръководители на градския транспорт в София.

Къде са бизнес програмите?

Одобрените кандидати са представили своите бизнес програми, в които са описали как трябва да се управлява градският транспорт на София според тях. За съжаление, не се чува нито дума за това дали жителите на София – хората, които ще плащат за реализацията им, ще ги чуят, както стана с кандидатите за главен архитект. Досега никой не е отговорил и на въпроса дали, как и кога изобщо гражданите ще бъдат включени в процеса.

Какви са причините този конкурс да е толкова дискретен не е ясно, но такова важно решение би следвало да се взима не под масата, на закрита за софиянци и медиите комисия, иронично кръстена „Комисия за публичен подбор на членове на съвета на директорите на ЦГМ“. Очакваме и призоваваме членовете ѝ да публикуват програмите на кандидатите, защото софиянци трябва да са част от взимащите информирано решение за това как се разходват стотици милиони обществени средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама