Световноизвестен диригент гостува на Софийската опера

23:20, 06 юли 16 / Култура 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният диригент Константин Тринкс ще дирижира  неповторимата опера „Тристан и Изолда” от Рихард Вагнер в Софийската опера и балет. Постановката на Пламен Карталов ще се играе на  14 и 17 юли от 18:00 часа, съобщиха от пресцентъра на операта.

Тринкс е роден на 9 април 1975 г. в гр. Карлсруе, Германия. Първото му музикално преживяване е свиренето на пиано и валдхорна. От ранна възраст той е включен в различни ансамбли и хорове. През 1994 г. започва да следва дирижиране в Държавната музикална академия в Карлсруе. Завършва през 2000 г. с отличен успех.

През 1996 г. работи като корепетитор на „Дон Жуан” в театър „Алто” в гр. Есен и за фестивала „Кастел” в Цвингенберг през 1997 г. От 1997 до 2000 г. е ангажиран в Баденския държавен театър в Карлсруе като гост-корепетитор и личен асистент на Маестро Кадзуши Оно.

След 2000 г. има твърд ангажимент като вокален педагог и диригент в Баденския държавен театър, Карлсруе. Дирижира „Сватбата на Фигаро”, „Прилепът”, „Пуритани”, „Вива ла мама”, „Щастливата измама”, „Звънчето” и „Евита”.

Тринкс е назначен за втори диригент в Саарбрюкенската държавна опера през 2002 г. и значително разширява репертоара си: „Летящият холандец”, „Арабела”, „Хитрата лисичка”, „Трубадур”, „Бал с маски”, „Лучия ди Ламермур”, „Отвличане от сарая”, „Хофманови разкази”, „Продадена невеста”, „Веселите уиндзорки”, „Орфей в ада” и „Клетниците”.

През този период той дирижира и много балетни спектакли, инициира и дирижира младежки концерти, както и специални концерти, посветени на „Хвалебствена песен” от Втора симфония на Менделсон през 2002 г. и на Шумановите „Сцени от Гьотевия „Фауст” през 2004 г.

През 2005 г. е назначен за първи „капелмайстор” и заместник музикален директор. Нови постановки на „Дон Карлос”, „Бохеми” и „Дон Жуан”, както и няколко представления на „Електра”.

Като действащ музикален директор в Саарбрюкенската държавна опера от 2006 до 2009 г. Тринкс дирижира премиерите на „Рейнско злато”, „Лоенгрин”, „Саломе”, „Вълшебната флейта”, „Кармен”, „Травиата”, „Селска чест”, „Палячи”, както и „Кулерво” от финландския композитор Аулис Салинен.

Симфоничните концерти със Саарбрюкенския държавен оркестър включват произведения като Трета и Седма симфония на Антон Брукнер, „Немски реквием” от Йоханес Брамс, „Концерт за оркестър” от Бела Барток, „Тил Ойленшпигел” от Рихард Щраус и Пета симфония на Чайковски.

През октомври 2008 г. той прави своя дебют в Дармщатския държавен театър с премиерата на „Нюрнбергските майстори певци”. Тринкс е главен музикален директор там от сезона 2009/2010.

Първи продукции на „Аида” „Кавалерът на розата”, възстановки на „Парсифал” и „Хензел и Гретел”. И световната премиера на ранното произведение на Карл Орф „Гисей – Жертвоприношението” в тандем с премиерата на по-късното му произведение „Комедия за края на времето”, излезли също и на DVD. Концерти, между които Пета симфония на Малер, Седма симфония на Бетовен и Пета симфония на Шостакович.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама