Бургас ще си партнира с испанския Валядолид по проекта „КреАрт“

07:26, 07 юли 16 / Култура 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас ще има за партньор испанския град Валядолид по европейския проект „КреАрт“. Това става ясно от докладна записка на зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева, чрез която се иска от Общинския съвет да одобри това партньорство, както и да се осигури съфинансиране от Общината. Размерът на сумата е 244 479 лв. за период от 5 години. Необходимият финансов ресурс ще бъде осигурен от мостово съфинансиране на проекти.

Проектът „КреАрт“ съществува като Европейска мрежа от градове за артистично творчество, състояща се към момента от 13 партньора – обществени и частни културни институции, които работят заедно за промотирането на артистично творчество на художници в градовете от среден мащаб.

До този момент в проекта са се включили над 200 художници и 30 уредници на музеи от различни европейски градове партньори, имащи възможност да участват в международен обмен, обучение, промотиране, конференции, семинари и срещи на експерти и професори от различни европейски университети.

Тъй като предстои разширяване на мрежата от градовете партньори по проекта, Община Бургас е получила покана от кмета на Валядолид и ръководител на проекта да се присъедини към „КреАрт“ по програма „Творческа Европа“ (2014-2020).

Проектът е със специално внимание към изящните изкуства и промотирането на творчеството на местно ниво, като се стреми да генерира конкурентно обучение, обмяна на опит и да представя артисти извън националните им граници.

Планираният бюджет по проекта е до 4 млн. евро, като средният бюджет на град ще бъде до 250 000 евро за всеки партньор. Условието за участието в програмата е всеки партньор да осигури собствен принос в размер на не повече от 50 % от бюджета, предвиден за всеки от партньорите, което е 125 000 евро за продължителността на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама