ЕП обсъжда доклада на Андрей Ковачев за предстоящата сесия на Общото събрание на ООН

07:30, 07 юли 16 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европарламентът ще обсъди доклада на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) за предстоящата през септември седемдесет и първата сесия на Общото събрание на ООН.

В документа се препоръчва на Съвета на ЕС да работи за постигането на мирни решения с дипломатически средства на всички видове конфликти. Отправен е настоятелен призив това да включва и задължението за предоставяне на достъп до хуманитарна помощ на хората в нужда.

Препоръчва се да продължи подкрепата за многостранните опити за намиране на трайни политически и мирни решения на продължаващите конфликти в Близкия изток и Северна Африка, както и да бъдат осъдени едностранните и несъгласувани действия в който и да било кризисен район. Съветът следва да подкрепя вътрешносирийските преговори.

В доклада на Андрей Ковачев се препоръчва още Европейския съвет да се погрижи Общото събрание на ООН, в сътрудничество с ЕС и САЩ, да предостави всички лостове за осигуряване на устойчивостта и ефективността на решението за Израел и Палестина на основата на границите от 1967 г., с Ерусалим като столица на двете държави.

Препоръчва се Съветът да продължи да призовава за пълното спазване на международно признатите граници и териториалната цялост на държавите от Източна Европа и Южен Кавказ, включително Грузия, Молдова и Украйна, предвид нарушенията на международното право в тези райони, както и за свободния им и суверенен избор да следват европейски път;

да подкрепи и съживи дипломатическите усилия за мирно уреждане на тези продължаващи и замразени конфликти; настоятелно да призове международната общност да прилага напълно политиката на непризнаване на незаконното анексиране на Крим; активно да увеличи натиска върху Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за да се разреши конфликтът в Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама