Антитерористичният закон ограничава права на гражданите, алармира адв. Кашъмов

08:05, 07 юли 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Законът за противодействие на тероризма ограничава права на гражданите, алармира в студиото на “Нова телевизия” ръководителят на правния екип на неправителствената организация Програма Достъп до информация адвокат Александър Кашъмов. “Притеснени сме”, допълни той.

Адв. Кашъмов обясни, че спорните мерки в законопроекта не подлежат на предварителен контрол от съда, а на последващ. “А с натовареността на съдилищата може да се окаже, че мерките могат да бъдат прилагани с години, преди магистратите да се произнесат по законността им”, каза той.

По думите е лоша практика, че последните версии на законопроектите не се публикуват, тъй като едва сега например е станало ясно, че една от спорните мерки в първоначалния вариант е отпаднала – ограничаването на достъпа до интернет на лицата, заподозрени в тероризъм. Въпреки това обаче в актуалния проект остават много притеснителни мерки – например забраната за излизане от определени места или забраната за контакти с определени хора.

„Това е закон, разработен с участието на службите – СОБТ, ДАНС, ДАР... Ограниченията няма да засегнат обикновения гражданин, а ще се прилагат при екстрена ситуация”, увери от своя страна зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. „Този закон отговаря на една нова реалност, а между първо и второ четене ще има широк дебат, където нещата да бъдат изчистени. Много от нещата от публичното обсъждане бяха вече отразени”, допълни той.

Проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и експерт по въпросите на националната сигурност, също изрази критика към законопроекта. “Законът е лошо сглобен от чужди подобни закони, може би става дума и за лош превод”, смята той. По думите му цялото ръководство по финансиране и планиране на противодействието на тероризма е централизирано, а изпълнението е децентрализирано.

Относно мерките, които могат да се налагат на заподозрени в тероризъм лица, проф. Радулов смята, че те са нонсенс, защото заподозреният трябва да бъде известен за налагането им, т.е. да му се даде знак, че го подозират в терористична дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама