Претенциозни пациенти, а не далавери между частни болници и лекари, откри проверката в "Спешна помощ"

08:37, 07 юли 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първата половина на настоящата година екипите на "Спешна помощ" са закарали около 600 пациенти в частна клиника, а не в най-близката болница, както налага законът, показва проверка в структурата. За същия период спешните медици са се отзовали на 70 000 повиквания, а в лечебно заведение по спешност са закарани 20 000 души, от които около 7% в частни болници, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред "Нова".

Проверката е в отговор на избухнал скандал, че спешните екипи масово престъпват закона и карат пациенти в частни лечебни заведения, откъдето пък им плащат на ръка.

Според обясненията на лекарите обаче проблем няма. По техни думи "в София живее публичният елит, който им казва - "аз искам да отида там". Москов заяви, че тези 600 случая са именно такива.

Въпреки това промяна в системата има - от миналата седмица решението къде да бъде закаран пациентът не е на екипа в линейката, а на началника на смяната, който преценява коя е най-близката болница с нужната компетентност.

В отговор на въпрос дали не се слагат стендове на пациенти за сърдечени проблеми, министър Москов увери още, че НЗОК има механизми, чрез които да следи дали препоръчаното от лекар лечение по здравна пътека е коректно.

Въпреки това ръководството на НЗОК също е замесено в далавери. "НЗОК плаща от 2013 г. едно лекарство, ние го купуваме в опаковки от 90 хапчета. Същото лекарство, ако трябва да го купим в Гърция - 3 опаковки по 30 хапчета, за да станат 90, ще го вземем с 25 хил. лв по-евтино. Ние го взехме за 75 хил. лв.", обясни Москов, като допълни, че е "имало решение на касата, очевидно е било спешно", а това не е лекарство, което да се прилага за спешни случаи.

Здравеният министър увери, че съответната фирма ще бъде викната на преговори и ако тя не се съгласи на допълнителни отстъпки, въпросното лекарство ще бъде извадено от позитивната листа, а фирмата ще бъде извадена от пазара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама