Община Търговище дигитализира старите семейни регистри

11:57, 07 юли 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Търговище улесни издаването на удостоверения за наследници, идентичност на имена и други, след като дигитализира над 200 стари семейни регистри от 51 села и града. В архивните документи се съдържат  данни за членовете на домакинствата за периода след 1920 г.

Последните вписвания са от 1977-78 г., когато са въведени Единните граждански номера (ЕГН) и личните регистрационни картони. В книгите за населението са били отбелязвани раждането, миграцията в други селища, смяната на семейното положение, наследниците, смъртта на всеки жител на конкретното населено място.

Информацията е на над 55 000 листа, които са дигитализирани и с тях вече се работи в електронен формат. Досега формулярите се съхраняваха в кметствата по места, където са издавани и съответните документи.

Чрез новосъздадения електронен регистър, търсената информация се осигурява в кратки срокове и е застрахована от грешки. Заявленията на гражданите за получаване на такива справки, включително и от селата, се подават в Информационния център на Общинската администрация.

Те се изготвят от експертите от отдел  „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), които близо 3 месеца работиха съвместно със специализирана фирма за изграждане на новия продукт.

Специалната програма позволява, чрез въвеждане на населеното място и на глава на домакинство, каквато е била формулировката, да се извади наличната информация за него и наследниците му.

Старите регистрационни книги от селата са прибрани за съхранение в отдел ГРАО в Община Търговище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама