БСП поиска одит на летище "София" заради финансови злоупотреби

12:03, 07 юли 16 / Политика 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на БСП ще предложи на Народното събрание да разпореди извършването на финансов одит от Сметната палата на летище "София". Това съобщиха червените депутати Жельо Бойчев, Георги Свиленски и Румен Гечев. 

 

Според тях се наблюдава негативната тенденция в управлението на това дружество. За миналата година от реализиран оборот от над 118 млн. лв. печалбата на летище "София" е 5,6 млн. лв. при положение, че за 2007 г. печалбата е била 22 млн. лв. 

 

За 2008 постъпленията от аерогарата са 30 млн. лв., за 2009 и 2010 г.  - 15 млн. Ръководството на летището рапортувало за значителен ръст при броя обслужените пътници, полети, товари и пощенски пратки, които преминават през летището. 

 

"Това драстично се разминава с резултатите, които виждаме", гневи се Бойчев. 

 

Притеснително за БСП били близо над 50 млн. задължения на летищни оператори към аерогарата, за които не се предприемали никакви действия за издължаването им. 

 

По думите на социалистите "България ер" дължи за летищни такси 47, 618 млн. лв. Георги Свиленски съобщи и други подробности около управлението на летище "София".

 

"Когато министерство реши да концесионира едно дружество, е недопустимо 2 месеца преди самата сделка да се обявяват поръчки за над 2,2 млн. лв. с перспектива 3 година. Това е при положение, че никога не са правени такива поръчки", обясни той. 

 

Червеният депутат припомни отменената преди няколко месеца обществена поръкча за почистването на летището на стойност от 3,260 млн лв. 

 

"Това беше при положение, че до момента се почиства за 2 млн лв. Слава Богу, тя беше отменена", подчерта Свиленски. 

 

По думите му столичната аерогара е направила поръчка за доставка на строителни ВиК и електроматериали за текуща поддръжка на сградния фонд и инфраструктура на аеропорта с прогнозна стойност 630 хил. лв. 

 

На 30 април 2016 г. е обявена процедура за абонаментно обслужване и поддръжка за пожарогасена за сумата от 194 400 лв. без ДДС. За почистване на фасадите на летището са отделени още 70 000 лв без ДДС. 

 

"Всичко това е за 3 години. На 29 април е била поръчана термопластична боя, с която да бъде възстановена маркировката на пистите - 416 666 лв. На 30 юни миналата година е била обявена същата поръчка на стойност 654 000 лв. Такова опресняване на боята според всички правила и норми се прави на 2 години", каза Георги Свиленски. 

 

Румен Гечев обясни, че с одита на дружеството се цели да бъде установено кой краде по 15 млн. лв. годишно летището. Според него е невъзможно печалбата му да е само 5 млн. лв. при трикратно по-високи постъпления по време на кризата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама