Борисов дарил на НИМ ценна икона, реставрирана от Вежди Рашидов

12:07, 07 юли 16 / Политика 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В разгара на скандала с министъра на културата Вежди Рашидов, който заяви на журналист от БНТ, че е на “държавна ясла” и да внимава какво да говори, властта реши да си направи PR чрез Националния исторически музей.

Оттам съобщиха, че премиерът Бойко Борисов бил дарил на музея икона на Св.Богородица Небесна царица със светци. Тя била подарена на министър-председателя от възрастно семейство.

“Иконата е била в тежко състояние и е реставрирана от министъра на културата Вежди Рашидов. Макар и персонален подарък, Бойко Борисов е решил, че не е редно да притежава подобна ценност и я дарява на националната съкровищница”, съобщават от НИМ.

Иконата е от типа „триптих”, датира се в ХIХ век, обясняват още от музея. На централния панел на иконата е изобразена Света Богородица с корона и Младенецът, държащ небесната сфера. Нимбовете и ръцете са обковани със сребърна сплав. В горния регистър на лявото крило на триптиха е изобразен Св. Стилиан с метален обков, а в долния регистър е Св. Георги на кон, убиващ змея. В горния регистър на дясното крило е изображението на Св. Варвара, държаща храм в дясната и кръст в лявата си ръка. В долния регистър е изобразен Св. Мина на кон, с копие в ръка. Надписите са на гръцки език, официален език в българските църкви до създаването на Екзархията в 1870 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама