От една до четири години затвор грозят Динко "Ловеца на бежанци"

12:07, 07 юли 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Динко Вълев, набрал популярност като "Ловеца на бежанци", ще бъде съден за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност. Ако бъде признат за виновен, го очакват от една до четири години затвор и глоба от 5 до 10 хиляди лева, според Наказателния кодекс.

Днес стана ясно, че районната прокуратура в Средец е постановила, че на Вълев може да бъдат повдигнати обвинения и преписката, образувана по сигнал на Българския хелзинкски комитет, е препратена на Софийска районна прокуратура.

От организацията сезираха държавното обвинение във връзка със случая от 14-и февруари, когато Динко задържа незаконно 16 нелегални имигранти на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен. На операторите Вълев заявил, че ще „запука“ и „изпише“ някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език „Всички долу“, как псува, как се заканва, че ще убие един „циганин“ и че „ще ги поударя малко… ще ги лопам“.

Твърденията на Вълев, че в България „навлизат сирийци, джихадисти и талибани“, и че бежанците са агресивни и българската нация ще изчезне тя квалифицира като проповядване или подбуждане към омраза и дискриминация по смисъла на чл. 162, ал. 1 от НК, тъй като не само накърняват достойнството на хората от засегнатата общност, но и създават враждебна, принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна за тях среда, смятат от прокуратурата в Средец.

„Много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефекта от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и Фейсбук, което пък действително му е осигурило голяма аудитория“, се произнася прокурор Маджарова. „[Правото на свобода на изразяване] включва изразяването на мнение и разпространяването му, но то не е абсолютно и е съпроводено със специални задължения и отговорности и може да бъде ограничавано за зачитане на правата и доброто име на другите. По-специално това право не включва пропагандирането на омраза, ненавист, враждебност или унижаване на основата на етнос, раса, религия и други признаци“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама