Насилник гони жена си с нож и подпалва дома им в Пловдивско

12:18, 07 юли 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
33-годишен мъж от ромски произход заплашвал с нож 27- годишната си съпруга, като след пореден акт на домашно насилие събира на едно място покъщнината им и подпалва постройката, която са обитавали, съобщи адвокат Жанета Борисова, която е консултант към фондация "Джендър алтернативи".

Семейната драма се разиграва в началото на тази година. След като запалва къщата ромът сяда на стол пред нея и запалва цигара гледайки как пожарът унищожава всичко. Мъжът е с криминално минало и над 10-годишна история с насили е злоупотреба с алкохол. Той е излежавал присъда за шофиране в нетрезво състояние, като катастрофира и убива хора.

Младата ромка и майка на 2 момчета и 3-дошишно момиче търси помощ от организацията и успява да издейства заповед за защита (ограничителна заповед). Към този момент съдът в Пловдив е постановил забрана на мъжа да се доближава до обгорената постройка и до дома на майката на момичето, където временно пребивава с децата си.

"Съдебният иск и заповедта за забрана са механизмът за реално справяне с домашното насилие", категорична бе Борисова.

Средно в Пловдивско годишно се завеждат 300 дела за домашно насилие, което нарежда областта на първо място в страната по заведени дела от такъв тип, съобщи координаторът на "Джендър алтернативи" Рада Еленкова.

"Няма респект към протоколите за предупреждение на полицията и насилниците бързо разбират, че няма да има последици от действията им. Когато е подадена молба за защита от потърпевшите системата се задейства", поясни адвокатката.

Над 20 предупредителни заповеди получава синът на глухоняма жена. Системно той е упражнявал тормоз и е гонил майка си от апартамента. Взимал е и всичките й пари, който давам за алкохол. Съседи на възрастната жена я свързват през май тази година с организацията и тя успява да издейства заповед за защита. Докато тече съдебното производство мъжът няма право да доближава дома на майка си.

Не такъв късмет има друга глухоняма жена, която след пореден побой от внука си почива в пловдивска болница.

"Хората в неравностойно положение са застрашени от домашно насилие, тъй като грижите за тях изправят близките им в ситуации, които са изправени на кръстопът и не знаят дали ще могат да се справят, появява се напрежение, което често ескалира", заяви Еленкова.

89 наказателни производства в рамките на 6 години са заведени срещу насилници, които не са изпълнили заповедта за защита наложена им от съда.49 души са получили глоба от 1000 лв., 18 – пробация, а 25 души излежават ефективно една година затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама