Спират финансирането на проекта в Силистра, включващ изсичане на близо 100 чинара

12:31, 07 юли 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министър Лиляна Павлова проектът за реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики” и площад „Албена” на община Силистра да бъде преразгледан и да не получава европейско финансиране. Това съобщиха от правителствения пресцентър.

Финансирането ще бъде спряно докато няма ясни гаранции, че при реализацията му няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво от засадените по продължението на улицата чинари.

По настояване на премиера Управляващият орган на ОП „Региони в растеж” е изискал от община Силистра да извърши пълна проверка относно подготовката и изпълнението на инвестиционния проект.

Случаят със спорния проект нашумя след разследване на dnevnik.bg. От него стана ясно, че близо 100 чинара в центъра на Силистра, най-вероятно ще бъдат отсечени по проект с европейски средства. Впоследствие Министерството на регионалното развитие и благоустройство разпореди проверка по случая.

Плановете по проекта предвиждат дърветата да бъдат заменени с паркоместа, а като компенсация на мястото на дърветата ще бъдат посадени тройно повече храсти.

Основните мотиви на Общината и кмета за премахването на дърветата са, че корените и клоните пречат и са опасни за живущите в близост.

Според публикацията на dnevnik.bg, при конкурса за проект на второ място обаче е останал по-щадящ проект, който предвижда запазването на дърветата. В него са заложени ландшафтни техники, с които корените им да не пречат на тротоарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама