Колекции часовници и радиоапарати показват в музея в Шумен

14:21, 07 юли 16 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Точно и навреме” или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!” показват в Регионалния исторически музей в Шумен. Изложбата се състои от колекции часовници и радиоапарати от фондовете на музея. Голяма част от експонатите постъпват като дарения, в резултат на проведената дарителска акция през тази година, съобщиха от Регионалния музей.

В колекция „Часовници” са представени времеизмервателни уреди, част от които са били притежание на известни шуменски фамилии - Халтъкови, Токалиеви, Верби, Байнови, Кулаксъзови, Аврамови, Караогланови и др. Хронологическите граници са от втората половина на XIX век до наши дни.

Колекция „Радиоапарати” представя експонати, които са в обръщение на шуменския пазар в периода 30-те–80-те години на ХХ век, внасяни посредством търговските контакти на шуменци. Такива са: „Philips”, „Saba”, „Telefunken”, „Siemens”, „Еlektrit Fidelio”, „Lowe opta”, както и редица български марки: „Христо Ботев”, „Мелодия”, „Орфей” и др. Тук са показани и познатите, но вече добили историческа стойност транзистори „ВЕФ”, „Селена” и „Сокол.”

Официалното откриване на новата временна експозиция е в петък от 17.30 часа в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей – Шумен.

През предстоящите летни дни жителите и гостите на града могат да разгледат още „Те ни пазят от зли сили“ – изложба на амулети и вотиви от етнографския фонд на музея – до 12 юли, а до края на лятото – съкровището от Над сент Миклош.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама