Велико Търново отбеляза 139 години от своето Освобождение

14:22, 07 юли 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново отбеляза 139 години от Освобождението. На 7 юли 1877 г. войските на генерал Гурко и българските герои опълченци отхвърлят близо петвековното османско владичество, а историческата столица на България отново е свободна. С празничното си слово кметът Даниел Панов припомни колко значим е този акт за последващото възстановяване на българската държава. Той подчерта, че пътят към свободата е отвоюван от великотърновци с множество въстания и бунтове, а 7 юли символизира надеждите, мечтите и стремежите на поколения българи Отечеството отново да бъде част от картата на Европа.

С думите си кметът припомни, че Търново е център на най-важните държавнически събития след Освобождението на България – провеждането на Учредителното събрание и няколко велики народни събрания, приемането на Търновската конституция, прокламирането на Независимостта. 

С военен ритуал венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред бюста на генерал Гурко, паметната плоча на загиналите за свободата на България, намираща се пред Военния клуб и пред паметника Майка България. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Присъстваха също вицеконсулът на Руската федерация Алим Жаманов, общински съветници от старата столица, представители на различни институции, университети и училища, жители и гости на старопрестолния град.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама