Ердоган: Сред сирийците, търсещи турско гражданство, има хора с висока квалификация

14:46, 07 юли 16 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че сред сирийците, желаещи турско гражданство, има хора с много висока квалификация, съобщава турската редакция на Би Би Си. Той заяви това след молитва по повод мюсюлманския празник Рамазан барам в Истанбул. „Имаме възможност да обърнем внимание на тези хора в нашата страна“, каза той. „Освен това ние имаме общи ценности с този народ и ще можем да им помогнем да оцелеят при тези нечовешки условия на живот“, добави държавният глава.

Президентът уточни още, че западните страни също са приели висококвалифицирани сирийски бежанци, но уточни, че числеността им не е толкова много.

Преди дни държавният глава заяви, че 2,7 милиона сирийци, намерили ибежище в Турция, ще могат да получат турско гражданство. По време на посещение в турския град Килис Евродган уточни, че Министерството на вътрешните работи на Турция е предприело стъпки по въпроса.

Опонентът на Ердоган Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия, изрази недоволство от идеята на президента. „Не възразявам срещу приемането на професори, артисти, спортисти. Вече са се създали гета. Къде ще събере 3 млн. души?“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама