Уволниха Владо Руменов заради злополучната дискусия в БНТ

15:16, 07 юли 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уволнен от Националната художествена галерия след  участието си в предаването „Денят започва с култура“ от 30 юни е Владо Руменов.

Руменов е администратор на фейсбук групата „Свободен Камен бряг” и оглави осемгодишната битка срещу изливането на бетон от братя Павлови в местността Яйлата. Той и Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН), чийто инициатор е, имаха активна позиция и относно реставрационните намеси с европари по крепостната стена в Яйлата.

Руменов работи от 38 години в галерията.

Той бе един от тримата гости в предаването „Денят започва с култура”, водено от Георги Ангелов, в което Руменов и още трима експерти са включиха в дискусия за Закона за културното наследство.

Предаването е във вихъра на скандала от няколко дни, след като стана повод министърът на културата да отправи сериозни критики към водещият от БНТ Георги Ангелов.

Владо Руменов разказва в личния си профил във Фейсбук, че ден след излъчването на предаването е бил уволнен.

„Само за протокола и за всеки, когото това интересува, включително и министърът на културата, господин Вежди Рашидов:

На 1.VІІ. 2016 г., на следващия ден след излъчването на "Денят започва с култура" със съобщението за протеста на експерти срещу унищожителния Закон за културното наследство бях уволнен от Национална галерия, където работя от 1976-та година, чрез формулировката на завишаване на ценза, необходим за заеманата от мен длъжност.

Благодаря за вниманието!“, пише Руменов в социалната мрежа.

Заради уволнението на Руменов тази вечер в София ще има протест. Той започва в 19:30 пред сградата на Националната художествена академия на бул. „Васил Левски“.

Това не е просто уволнение и пожелана от министъра глава, това е свиреп акт на политическо отмъщение, посочват организаторите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама