Обучение в хуманно отношение към животните за учениците в Търговище

15:19, 07 юли 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Община Търговище фондация „Четири лапи” представи днес проекта си „Децата се учат как да защитават животните”. Координатор на инициативата е Дора Радева. На събитието присъстваха заместник-кметът Рая Матева, директор на дирекция „Хуманитарни дейности” Косьо Костов, ръководители на училища и детски градини.

Целта на проекта е да се подпомогне социализацията на децата, възпитанието им в основни ценности, съчувствие към животните и разбиране към обкръжаващия ги свят.

„Все по-често имаме нужда от култура на поведение, целяща по-добро отношение към животните”, сподели госпожа Радева. Тя разказа, че в процеса на работа експерти на Фондацията са достигнали до извода, че насилието не е начин за справяне с нарастващата популация на животните, изоставени на улицата заради липса на човешка отговорност. Основна възможност за подобряване на положението те виждат във възпитанието на децата в любов и отговорност  към животните.

От своя страна Косьо Костов подчерта, че предложеният проект е път, по който трябва да върви обществото ни.

В допълнение заместник-кметът Рая Матева каза, че се надява децата да изградят в себе си ясна позиция срещу насилието, за да бъдат добри не само към животните, но и едни спрямо  други. 

По проекта от Фондация „Четири лапи“ ще осигурят безплатни помагала за всички класове, които се включат в него. Те включват 9 модула и 40 разнообразни теми. Обучението може да бъде въведено от идващата  учебна година като част от гражданското образование, след одобрение от учителските съвети  в учебните заведения.

Програмата предлага и акредитация на включилите се в проекта учители. Обучението им ще бъде безплатно, в партньорство със СУ „Св. Климент Охридски”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама