"Творческа Европа" ще насърчава мобилността на артисти и културни оператори

15:28, 07 юли 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът Йордан Йорданов откри съвместно информационно събитие на Областен информационен център Добрич и Министерството на културата.

Експерт от Министерството представи в Добрич две от програмите на ЕС, по които ще може да се кандидатства, а именно Програма „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“ 2014 – 2020.

По време на срещата се презентираха целите, приоритетите, както и особеностите на двете програми. Бяха показани и обяснени документите за кандидатстване, а всички заинтересовани задаваха своите въпроси по отношение същността на евро-програмите и методиката за кандидатстване.

Програмата на Европейския съюз "Творческа Европа" ще насърчи в следващите години мобилността на артисти и културни оператори, развитието на публиките, ще се стреми към професионализация на сектора. В периода до 2020 година програмата ще разпредели 1 милиард 460 милиона евро сред държавите участнички, съобщи в Добрич Весела Кондакова от Министерството на културата, координатор на бюро "Творческа Европа". Представители на общински администрации, на читалища, образователни институции, музеи, галерии се запознаха на срещата с възможностите за финансова подкрепа по програмата. Малки проекти за сътрудничество, в което културните институции трябва да привлекат поне един партньор от Европейския съюз, могат да получат финансиране до 200 000 евро, посочи Кондакова. По думите й може да се кандидатства за подкрепа на турнета, фестивали, пътуващи изложби и други европейски културни инициативи. Министерството на културата представи в Добрич и програмата "Европа за гражданите".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама