Местят дело на Лечков в Сливен, съди Прокуратурата

15:44, 07 юли 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков съди Прокуратурата. Това става ясно от гражданско дело по Закона за отговорността на държавата и общините (ЗОДОВ) образувано в Старозагорския окръжен съд.

То е по искова молба Йордан Лечков против  Прокуратура на Република България, с която моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 543 055,44 лв., представляваща обезщетение за непозволено увреждане чрез незаконни действия. Тези незаконни действия се изразяват в обвинение в извършване на престъпление и отстраняване от длъжността Кмет, представляваща сбора от сумата от 450 000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди; сумата от 2 500 лв. - имуществени вреди; обезщетение за забава, считано от 26.06.2014 г. до датата на завеждане на иска в размер на 90 555,44 лв., ведно със законната лихва до окончателното заплащане.

От Окръжна прокуратура обаче възразяват за местна неподсъдност на делото. Молят то да бъде изпратено по компетентност на Окръжен съд Сливен, тъй като твърдяното незаконно обвинение е повдигнато и поддържано от Окръжна прокуратура Сливен. Наред с това оспорват иска за обезщетение за неимуществени вреди като неоснователен, непочиващ на доказателствата за причинно – следствена връзка между резултата и увреждането и по размер като силно завишен.

Според старозагорските магистрати, компетентен да разгледа делото в случая е Окръжен съд Сливен. Затова и прекратява производството по гражданското дело, и изпраща  делото по подсъдност за разглеждане на Окръжен съд Сливен.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама