Задържаха близък до джихадиста Абауд, смятан за „мозък“ на парижките атентати

16:11, 07 юли 16 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Германия задържаха 20-годишен алжирец, смятан за близък до организатора на ноемврийските атентати е Париж Абделхамид Абауд, съобщава „Фигаро“, цитирайки федералната прокуратура. Младият мъж е заподозрян и за съпричастност към сирийската организация на „Ислямска дъжрава“.

В досиетата за тероризъм в Германия той фигурирал под името „Билал К.“, се посочва в съобщение на институцията.

Джихадистът е напуснал Алжир в края на септември 2014 г., за да стигне до Сирия през Турция. През декември 2014 г. той влиза в редиците на „Ислямска държава“, където получава обучение за боец и използване на оръжие.

Според данните на германското разследване през 2015 г. Абделхамид Абауд, наричан от френските медии „мозък“ на ноемврийските парижки атентати, получава задача да разучи Балканския маршрут на мигрантите. Целта му била да разучи маршрутът, по който преминават хиляди бежанци всекидневно, какъв е граничния контрол в различните страни и възможностите за преминаване на границите, уточняват германските прокурори.

Разследващите посочват още, че 20-годишният джихадист е напуснал Сирия през юни 2015 г., преминавайки през Турция, Гърция, Сърбия, Унгария, достигайки Австрия. По време на пътуването си той е поддържал връзка с Абауд, като му е давал подробна и точна информация за местонахождението си.

Пропомняме, че Абделхамид Абауд бе убит по време на спецоперация в парижкото предградие „Сен Дени“ на 18 ноември, 5 дена след кървавите атаки във френската столица.

В сряда в Германия бяха задържани други двама джихадисти, смятани за близки до единствения оцелял от 13 ноември терорист – Салах Абдеслам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама