Владо Руменов: Уволнението ми е под натиск от министерството

16:15, 07 юли 16 / Политика 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От около една година имам индикации и информация, че служители на министерството са се обаждали на мои колеги, които са ми ръководители в галерията, за да ги питат възмутени, защо си позволявам медийни изяви, защо си позволявам да критикувам културното министерство за паметниците на културата.

Това обясни пред София Topnovini.bg художникът Владо Руменов. Той беше уволнен от Националната художествена галерия на 1 юли, ден след като взе участие в дискусия за Закона за културното наследство в ефира на БНТ. Новината за отсраняването му стана обществено достояние днес.

На 30 юни в предаването „Денят започва с култура“, художникът и още двама културоведи са били поканени, за да разкажат за искането на Форум „Културно наследство“ президентът Плевнелиев да наложи вето на закона. След предаването Руменов взе участие и в протест с искане за ветото.

„В същия ден, в който беше протестът и предаването, по време на протеста г-н министърът е бил на среща с колегите от националната галерия. Много ги е нахокал, че не работят, че само пари искат и казал, че „само ме плюете по медиите, аз толкова неща направих за вас и музеи ви направих, а вие ме плюете“. Единственият от всичките ми колеги, който се появява по медии съм аз. Аз съм този, когото той визира“, разказва Руменов.

Художникът не бил директно уволнен. Бил е привикан от ръководството на галерията, за да му предложат нова длъжностна характеристика.

„В която обаче ценза беше такъв, какъвто аз нямам. Още двама колеги бяха извикани за същото. Те обаче бяха преквалифицирани, а мен ме оставиха на тази позиция, за да мога да бъда уволнен“, обясни художникът.

Допълни, че не вярва това действие на галерията да е в резултат появата му в „Денят започва с култура“. „Според мен това уволнение е под натиск от министерството“, каза още той.

Владо Руменов смята да заведе две дела срещу бече бившия си работодател. Едното ще е с искане за възстановяването му на работа, като се докаже, че е бил неправомерно отстранен.

„Честно казано обаче не знам дали бих се върнал, но, от друга страна, аз нещо трябва да ям. Ще получавам по 300 лв. от бюрото по труда една година, след което още 4 години до пенсия просто не знам как ще се оправя“, каза още артистът.

Владо Руменов има пет години до пенсиониране. Работи в Националната художествена галерия от 1976 год.

„Много съм наивен, когато съм мислел, че за толкова години, от 10 ноември насам, човек трябва да може свободно да застане на площада и пред медии и да си каже мнението, независимо по какъв въпрос без това да доведе до уволнение. Ние не сме мръднали и на сантиметър от 1989 г., това просто е ужасно потискащо“, каза още уволненият художник. 

Междувременно стана ясно, че ръководството на националната галерия е издало заповед Руменов да не бъде допускан на територията на поделенията на галерията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама