Споделеното пътуване ми звучи като споделена вечеря, заяви Зеленогорски

17:05, 07 юли 16 25 729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Споделеното пътуване ми звучи като споделена вечеря. Интересно защо никой не иска да си сподели вечерята и да си разделят парите. Това е абсолютно нелоялна практика, която институциите няма как да подкрепят. По тази логика може да се стигне до не знам къде - пиене на водка, както го правят в Русия. Това може медиите да не го пишат".

 

Така председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски ("Движение България на гражданите") защити спорните законови поправки, със които служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) ще могат да спират автомобили и да разпитват пътуващите дали пътуват споделено и дали се познават.

 

Промените, предложени от Министерски съвет, идват в защита на автобусния сектор, интереси в който има депутатът от ДПС Рамадан Аталай, както и кадри на ГЕРБ, както става ясно от публикации в медиите. Поправките минаха на първо четене през комисията днес.

 

Красимир Калайджиев, и.д. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", изрази личното си мнение, че всички сме свидетели на инициатива за споделеното пътуване, като посочи, че не иска да я критикува. Но даде своята дефиниция: "едно пътуване може да е споделено, само ако е обявено за такова в интернет без да се посочва конкретна цена за него".

 

"Друг е въпросът дали пътуващите ще си разделят парите. Когато в сайтовете има цена, се поставя един голям въпрос на това дали действително говорим за споделено пътуване", поясни той. 

 

Промените в Закона за автомобилните превози предвиждат още въвеждането на интелигентни тахографи, задължителни психотестове за всички професионални шофьори, ограничаване на лицензите за превози до два - на пътници и товари и завишаване на санкциите за нарушители.

 

Темата за регулирането на т. нар. "споделено пътуване" бе дебатирана преди няколко месеца от лицензираните превозвачи. Те се срещнаха с министъра на транспорта Ивайло Московски и поискаха от него да бъдат забранени сайтовете за споделено пътуване, както и подобните на тях групи във "Фейсбук".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама