Данъчни инспектори от НАП- Велико Търново проверяват морските курорти

17:15, 07 юли 16 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново, десет данъчни инспектори са командировани в морските курорти, като четирима от тях са от приходната агенция във Велико Търново. На територията на града също се извършват проверки на търговски обекти. При голяма част от тях инспекторите са на ротационен принцип.

Само за второто тримесечие на територията на Велико Търново са осъществени общо 161 оперативни проверки. При установяване на нарушения се съставят актове и се издават наказателни постановления, основно по Наредба Номер 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, като най-често се установява неиздаване на касова бележка. При повторни нарушения може да се разпореди и запечатване на търговския обект.

Засиленият текущ контрол е практика на агенцията, която има дисциплиниращ ефект. Преди броени дни в НАП -ВеликоТърново се проведе среща с водещи представители на туристическия бизнес в града. По време на нея директорът на Приходната агенция в града говори за стимулиране на спазването на данъчно-осигурителното законодателство  за лятната кампания за проверяване на туристическите обекти в региона и по-конкретно, регистрирането на всички продажби в обектите.

Близо 1 млрд лв. е достигнал оборотът в търговските обекти по Черноморието, сочат данни на НАП. Това е с над 200 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. В последните седмици НАП, съвместно с МВР и митнически служители, започнаха контролна кампания в населените места по крайбрежието /с акцент в Слънчев бряг/, която ще продължи без прекъсване до края на туристическия сезон. Над 500 данъчни инспектори от страната наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Под постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на „Фискален контрол“.

Първите резултати от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти и драстично покачване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите, сочат данни на НАП.  Наблюдението на ключовите търговски обекти по цялото Черноморие ще продължи без прекъсване до края на сезона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама