Създават регистър на хотелите в България, ще ги следят от МВР, НАП и НСИ

17:58, 07 юли 16 / Политика 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хотелиерите се задължават да водят регистър за настанените туристи. Различна част от данните в него ще бъдат достъпни до Министерството на вътрешните работи (МВР), Националната агенция по приходите (НАП) и Националния статистически институт (НСИ). 

 

Това приеха депутатите от регионалната комисия, които разгледаха на първо четене поправките в Закона за туризма, внесени от Министерски съвет. Те минаха с 10 гласа "за" и 2 "въздържал се". 

 

Министерството на туризма предлага да бъде създаде електронен регистър, в който всички хотели от клас "А" в България ежедневно ще попълват данни за своите гости. В него ще се въвеждат информация за броя на туристите от България и ЕС - датата на регистрацията и дата на отпътуването им. 

 

За почиващите у нас от трети страни ще бъдат вписвани също идентифициращи данни - имена, дата на раждане, гражданство и номер и серия на личните им документи за самоличност. 

 

Когато туристически обекти се намират в труднодостъпни или отдалечени райони, за които липсва комуникационна свързаност, вписването ще се извършва веднъж седмично на хартиен носител. Тези райони ще се определят от министъра на туризма въз основа на данни от Комисията за регулиране на съобщенията.

 

Новият регистър няма да бъде публичен, като различен достъп до него ще имат МВР, НАП и НСИ. 

 

Силовото министерство ще получава разчетите за самоличността на гостите, НСИ - броя на настанените лица, тяхното гражданство и броя на реализираните от тях нощувки на територията на цялата страна, а НСИ- агрегирани статистически данни.

 

Глобите за неспазването на новите правила ще се наказват с глоби от 1000 до 7000 лв. Хотелиер, който не води регистър на настанените туристи, ще бъде санкциониран с 2000 лв. За същото провинение на едноличните търговци и юридическите лица ще се налага имуществена санкция в размер 7000 лв.

 

Ако регистърът се води не по указания начин, наказанието е ще бъде в размер до 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица - а до 5000 лв.

 

В мотивите на вносителите е записано, че чрез промените ще се осигури по-висок контрол както за събираемостта на данъчните задължения и по-голяма прозрачност, така и за националната сигурност на страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама