Второ уволнение в Галерията след критики в телевизионно предаване

18:45, 07 юли 16 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като по-рано днес стана ясно, че Владо Руменов е уволнен от Националната художествена галерия след отправени критики към Закона за културното наследство, изразени в предаване на БНТ, изплува втора история за съмнително отстраняване от работа от институцията.

Известният куратор Мария Василева също е била освободена преди месец, като самата тя смята, че “причините за това са откровено политически”.

“На 25 април т.г. бях поканена да участвам в предаването на БНТ "Малки истории", посветено на рушащите се къщи от времето на модернизма. Още на другата сутрин бях извикана от директорката на Националната галерия Слава Иванова, която ми каза, че са й се обадили "с крясъци" от Министерството на културата и са я обвинили, че "назначава само врагове". Поводът е моето изказване, че тези сгради се рушат, защото държавата не ги привижда като важен културен пласт, през който да се репрезентира, а е заета да строи бутафорни крепости и непрофесионални паметници, с които да конкурира Скопие”, написа тя в профила си в социалната мрежа Facebook.

“Тежкият натиск "отгоре" продължи, докато договорът ми услужливо беше прекратен. Известно време не споделях казуса с моето освобождаване от Националната галерия - не от страх, а от дълбоко отвращение. Сега обаче духът е пуснат от бутилката, болестта се превръща в епидемия, и искам да разкажа как стоят нещата”, допълни тя.

Директорът Слава Иванова обаче заяви, че Василева е освободена, след като временният й шестмесечен трудов договор е бил прекратен и тя не е длъжна да споделя мотиви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама