Дипломат написа книга за граф Игнатиев

18:56, 07 юли 16 / Култура 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На живота и делото на граф Игнатиев е посветена четвъртата книга на Анатолий Щелкунов, дипломат и общественик, генерален консул на Русия във Варна в периода 2005 – 2009 г. Тя е със заглавие „Дипломат России“ и ще бъде представена на 14 юли от 18 ч. в пленарната зала на Община Варна. Организатори на премиерата са Община Варна, Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“.

Анатолий Щелкунов е обявен за почетен гражданин на Варна, която носи в сърцето си. Автор е на книгите „Духовно единение“, „Александър Рачински“ и „Красотата на българската роза“.

Четвъртата му книга проследява живота на дипломата граф Николай Игнатиев, обявен за Рицаря на Балканите. На повече от 500 страници в увлекателно историческо повествование се разкриват характерът, личността и дипломатическите ходове на човека, който лично е подписал свободата на България в Сан Стефано. Читателят ще научи за мисията на дипломата в Китай, за Балканската епопея, за надеждите и разочарованията на миротвореца Игнатиев, ще разбере актуална ли е днес школата по дипломация, действала преди 150 години.

Според критиците книгата на Анатолий Щелкунов е своеобразен учебник по дипломация, в който авторът дава пример как трябва да се чете не само историята, но и историята на дипломацията. В нея Анатолий Щелкунов разкрива, че именно миротворството е ключът в дипломацията.

Интересен е фактът, който обединява автора и неговия герой – граф Игнатиев е първият чуждестранен почетен гражданин на Варна, а Анатолий Щелкунов е последният досега.

Издател на „Дипломат России“ е Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама