Рашидов настоява Владо Руменов да бъде върнат, той се колебае

19:34, 07 юли 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на културата Вежди Рашидов настоя директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова да върне на работа уволнения художник Владо Руменов. Това стана по време на извънредна пресконференция, която Рашидов даде тази вечер. Иванова обясни, че ще провери начините, по които може да го назначи отново. Обясни, че може и да е на друга длъжност.

Владо Руменов научи новината от София Topnovini.bg. Прие я емоционално и първоначално не повярва. Попита няколко пъти дали не е шега. "Не мога да повярвам, наистина. Мога ли помисля за отговора?", запита той и обясни, че му трябва малко време, за да реши дали ще приеме предложението да бъде върнат на работа. 

По-рано днес стана ясно, че Руменов е бил уволнен от галерията ден след участието му в дискусия в „Денят започва с култура“ по БНТ на 30 юни за Закона за културното наследство. Заради злополучния брой на предаването в началото на седмицата Рашидов нападна водещият Георги Ангелов, като изпрати писмо до телевизията, в което му напомни че заплатата му се плаща от „държавната ясла“.

По време на пресконференцията Рашидов заяви, че винаги се е борил за свободата на словото и никога не налагал цензура. Той обясни, че „го е заболяло“ от казаното в ефира на БНТ и за това е пратил писмото.

Относно уволнението на Руменов, културният министър отсече, че не го познава, а и няма властта да го уволни, тъй като тези решения се взимат от шефа на галерията.

От своя страна, директорът на НХГ Слава Иванова обясни, че Руменов е уволнен заради случка от преди половин година, когато натиснал паник бутон в Криптата на „Ал. Невски“, където работи и това довело до голяма суматоха и паника сред посетителите.

Междувременно стана ясно, че освен Руменов за последния месец галерията е осовoбодила още един свой служител след отправени критики към Закона за културното наследство, изразени в предаване на БНТ. Това е кураторът Мария Василева, която твърди, че шефката на НХГ я е отстранила, защото "имала обаждане отгоре".

Слава Иванова отрече да е казвала подобно неща и отсече, че Василева е освободена, защото изпитателният срок от шест месеца, на който е била назначена, изтекъл през юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама