Рашидов за болката, хигиената, свободата на словото и малкия Илия Павлов

19:34, 07 юли 16 / Политика 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на културата Вежди Рашидов е реагирал емоционално, но не е цензурирал критиките, отправени към него, в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ от 30 юни.

„Няма цензура. Битката ми е за свободата на словото“, отбеляза той на извънредна пресконференция след последвалите скандали от отвореното му писмо до обществената медия. В него министърът съветва водещия на предаването Георги Ангелов „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

Рашидов обясни, че е реагирал емоционално „на едно прекрасно предаване“, тъй като го е заболяло от изговорените клевети по негов адрес в ефира на БНТ. И допълни: „Никога през живота си не съм откраднал нищо. Ако нещо съм имал, съм бил честен и почтен“.

„Помолих, когато получаваме държавна заплата, да не си обиждаме държавата“, тъй като Ангелов е позволил в ефир, говорейки се за Закона за културното наследство, да се премине към лични нападки. Рашидов отбеляза, че въпреки този брой на предаването, уважава журналиста. "Достатъчно лични проблеми имам. Упрекнах предаването, че не се намеси, а не човека, който ме плюе", допълни той.

„Ако това е цензурата, аз съм съгласен с вас. Това беше болка. В моята цензура има болка. Ако вие не може да направите разлика между болка и цензура, съжалявам. Готов съм да се извиня, ако съм засегнал някого. Обичам талантливите хора, Георги е един такъв човек. Кавгата е неоснователна“, отбеляза Рашидов.

Той изтъкна, че води вътрешна битка между артиста и чиновника и това, около което се вдигна толкова шум, е най-малкият му проблем. "Не съм стандартен министър", каза той.

И допълни: "Хигиената на моя живот е най-важното нещо. Цял живот съм бил на свободна практика, най-малкият ми проблем е този скандал".

"Никога не съм говорел в Мултигруп. Да, познавах Илия Павлов, познавах баща му. Познавам го от момченце Илия, работеше в Министерството на културата. Ако той е враг на нещо, не е моя работа да го съдя", заяви още Рашидов.

По време на пресконференцията той заяви, че винаги се е борил за свободата на словото и никога не налагал цензура, както и че от 30 години давал интервюта и имал много приятели журналисти. 

Относно уволнението на художника Владимир Руменов, министърът подчерта, че няма правомощия, с които да го отстрани от длъжност. Той помоли директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова да върне Руменов отново на работа и отрече хора от министерството да са оказвали натиск върху ръководството на галерията за премахването на служители там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама