Стотина на жълтите павета в подкрепа на уволнения художник

20:05, 07 юли 16 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо сто души се събраха пред сградата на Националната художествена галерия (НХГ) заради уволнението на художника Владо Руменов.

Протестът беше организиран за минути, след като новината се разпространи в социалните мрежи по-рано днес. Руменов беше уволнение след участие в предаване по БНТ за Закона за културното наследство.

Въпреки че тази вечер министърът на културата Вежди Рашидов настоя шефът на НХГ Слава Иванова да върне Руменов на работа, стотици изразиха подкрепата си като излязоха на жълтите павета.

Според протестиращите уволнението на Руменов е „жесток акт“, и в България „не трябва да се притесняваме от министъра на културата, а от културата на министъра“.

Пред София Topnovini.bg един от протестиращите обясни, че е време медиите да се разровят около избора на Слава Иванова за директор на НХГ. По думите му тя е била единственият участник в конкурса за директор.

„Познавам Руменов и не може да го уволнят заради нещо, което не е направил. Ако е сбъркал в работата си може, но те доказват, че всеки работодател, ако поиска, може да уволни хората си без основание“, обясни друг поддръжник на Владимир Руменов.

"Това е изключително нагло поведение на ужасни началници от времето на сталинизма. Така не се прави.", отсече Любен Лачански.

Краят на протеста е насрочен за 22:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама