Даниела Челебиева: Годината се очертава тежка за пчеларите

21:12, 07 юли 16 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До този момент годината се очертава много тежка за пчелите и пчеларите, както в Шумен, така и в страната, коментира председателят на медарския съюз в Шумен Даниела Челебиева.

Тя обяснява, че топлата есен е провокирала пчелите да отглеждат пило до късно, което довело до намаляване на медовите запаси в кошерите. Пчеларите са били принудени да хранят пчелите с медени питки през зимата.

Топлото време  в края на зимата и началото на пролетта допринесе за развитие на силни пчелни семейства, но последвалото студено и дъждовно време през м. май и юни стопи запасите от пчелен мед и прашец, събрани от овошките. Пчеларите продължиха да хранят пчелните семейства, за да не умрат от глад, посочва Челебиева и допълва, че акациевата паша се провалила в цялата страна.

Вече е започнало вадене на липов пчелен мед, на мед от кориандър и лавандула, а в момента пчелите събират нектар и прашец от слънчоглед. Информация за количествата пчелен мед ще има след приключване на добиването им.

Челебиева допълва, че пчеларите продължават да се надяват на държавна помощ по схемата „де минимис”, обещана от министър Десислава Танева.

Според пчеларя това ще бъде малка подкрепа за сектора, но от голяма полза за оцеляване на отрасъла.

В Шумен няма сигнали за неправомерни пръскания на земеделски култури с препарати за растителна защита или срещу комари-разпространители на нодуларен дерматит по кравите, за разлика от много други области в страната, където се стига до 90% загуба на пчелни семейства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама