У нас действат паравоенни образувания, убеден е ген. Атанасов

21:36, 07 юли 16 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Службите за сигурност имат информация, че у нас има реално действащи паравоенни образувания. Това заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов в ефира на БНТ. По неговите думи не става въпрос за оперативни данни, а за политически действия на чужда държава, която има своите интереси на Балканите и в Европа.

От ДСБ са се обърнали към министър-председателя Бойко Борисов с въпроса: „Има ли реално действащи паравоенни образувания у нас и каква е официалната държавна политика за контрол и предотвратяване на създаването на подобни формирования". Те са очаквали да получат информация какви са действията на българските институции, за да се неутрализира действието на паравоенните групировки в българското публично пространство.

"Русия води своята пропагандна война много мощно, много масивно преследва своите цели. Съответно българската държава би следвало да я пресрещне", коментира Атанасов. Той посочи, че целта на хибридната война на Русия у нас е поддържане на състоянието на България като троянски кон в Европейския съюз и НАТО.

„Трябва да пресечем тази политика. Явно сред управляващите има страх. Ние се превръщаме в руски анклав. Българските институции имат инструментариума да спрат действията на групировки като "Нощните вълци", но досега не съвм видял действия в тази насока“, каза той.

Относно антитерористичния закон, ген. Атанасов отбеляза, че този закон възстановява полицейските правомощия на ДАНС, което е много неправилно. По енговите думи, когато ГДБОП е излязла от ДАНС, е било, за да има агенцията само аналитични функции. Според него прокуратурата също не трябва да се превръща в специална организация. В противен случай има опасност да се ограничават човешки права.

„Един от големите проблеми на сектор "Сигурност" у нас е липсата на адекватна и конкретна информация. МВР потъва. Нещата стават все по-зле“, каза още депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама