Русенци аплодираха бурно Ричард Клайдерман

21:57, 07 юли 16 / Култура 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публиката в Булстрад Арена аплодира бурно Ричард Клайдерман на концерта му в Русе тази вечер, който той изпълни заедно с изпълнители от оркестъра на Държавната опера в Русе.

Въпреки цената на билетите, която варираше от 40 до 100 лева, около 2 500 човека присъстваха на серията изпъления, които световно известният пианист не само представи блестящо, но между тях присъстващите имаха възможност да видят и друга негова страна – приятно чувство за хумор, заразяваща усмивка и щедрост – няколко деца се сдобиха с партитурите му, с ръкуване и дори с кърпичката на великия пианист.

Концертът беше в две части, като първата приключи с аранжимент на песента „Хубава си, моя горо“, придружен от редуващи се картини от България, които течаха на два големи екрана, поставени от ляво и дясно на сцената. Очаквано, това предизвика възторга на публиката.

Ричард Клайдерман (роден на 28 декември 1953 г.) започва заниманията си с музика съвсем рано, под напътствията на своя баща – учител по пиано. Само на 12 години той е приет в парижката консерватория.

Пробив на световната сцена прави през 1976 г., когато е само на 23 години, с изпълнението на „Балада за Аделин“. Мелодията е посветена на новородената дъщеря на музикалния продуцент и композитор Пол дьо Сеневил, който създава произведението и търси пианист, който да го изпълни. Младият пианист се явява на прослушване в конкуренция с още 20 музиканти, а Сеневил и неговият бизнес партньор Оливие Тусон харесват стила на Ричард Клайдерман.

Филип Паже, както е неговото истинско име, е записан в „Книгата за рекорди на Гинес“ като най-успешният пианист в света. Неговата кариера бележат стотици милиони продадени албуми, 267 от които „златни“ и 70 „платинени“.

Той избира псевдоним, приема и фамилията на прабаба си, за да избегне грешно произношение на истинското си име извън родната му Франция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама