Показват над 100 картини на Георги Велчев в София

22:45, 07 юли 16 / Култура 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 творби на художника Георги Велчев ще бъдат показани в Националната художествена галерия в София на 14 юли. Те са предоставени от варненската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Изложбата „Георги Велчев – класик на морския пейзаж“ ще бъде открита за гражданите и гостите на столицата до 28 август. Тя е първото мащабно представяне на художника след смъртта му през 1955 г.

Почти до края на ХХ век Георги Велчев остава малко известен на специалистите и ценителите на изкуството. Горд, доблестен и свободолюбив човек, непреклонен и откровен в изразяването на възгледите си, високоинтелигентен, а и нескриващ склонността си към бохемско поведение, той е предизвикал върху себе си тежки обвинения от страна на тоталитарната власт след 1944 г. Оказва се неразбран и отхвърлен от онова общество и умира беден и изоставен на 16 април 1955 г. на 64-годишна възраст. Най-известният му автопортрет от 1948 г. показва зрял, изпълнен с достойнство и воля творец, в чийто поглед се таи скептицизъм и разочарование.

Музеят на Георги Велчев във Варна съществува от 1961 г., когато родната къща на художника и около 240 негови творби са  дарени на града от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. След продължителен период, в който музеят не функционира, през 1996 г. той е възстановен и обновен изцяло от изкуствоведа Румен Серафимов. Тогава за първи път са показани творбите, създадени във Франция и Германия между 1920 и 1924 г., които представят Георги Велчев в по-различна и истинска светлина. През 2008 г. музеят става филиал на Художествената галерия „Борис Георгиев”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама