Елитът на НАТО обсъжда как да струпа войски по източния фланг, без да дразни Русия

07:31, 08 юли 16 / Свят 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев и министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов ще участват в среща на върха на НАТО във Варшава, Полша. В делегацията ще бъде още и началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Срещата на най-високо равнище във Варшава ще протече в контекста на динамичната среда на сигурност, породена от кризите в Близкия изток и Северна Африка, проявите на международния тероризъм, както и нестабилността по източния и южния фланг на Алианса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи срещата като “най-голямото подсилване на отбраната от Студената война насам”, но същевременно ще се мисли как да не се предизвика конфронтация с Русия. Други акценти ще са борбата с Ислямска държава и бежанската криза, последствията от вота на британци за излизане от Европейския съюз.

На форума във Варшава НАТО и Европейският съюз ще подпишат Съвместна декларация за партньорство, която ще постави на ново равнище сътрудничеството между двете организации. Взаимодействието между НАТО и ЕС в борбата за пресичане на каналите за трафик на хора в Средиземно и в Егейско море също ще бъде акцент по време на форума в полската столица.

Преди дни Министерски съвет на извънредно заседание утвърди позицията на България. Това се наложи, за да бъдат изчистени неяснотите около предложението на Румъния за флотилия в Черно море, в която да участват морски сили на страните от региона и да отговорят на струпването на руски кораби.

"Страната ни никога не е поемала ангажименти за участие в регионални военни инициативи. Ако има някакво участие, то ще е в рамките на НАТО", поясни тогава министърът на външните работи Даниел Митов. Според него Алиансът не може да не отчита факта, че след анексията на Крим Русия струпва въоръжение в Крим и по цялото протежение на Черноморското крайбрежие, което нанася тежки дисбаланси в стратегическо отношение. По всички правила НАТО трябва да компенсира и да даде ясни сигнали, че ще защитава всички свои съюзници, каза още Митов.

Според военния министър Николай Ненчев очакванията на България са за още по-тясно сътрудничество в рамките на алианса.

Правителството е обсъдило и одобрило няколко основни точки от позицията ни за срещата на върха. Първата е за т.н. предно разполагане на войски на НАТО в Прибалтика и Полша. Заявено е, че България ще участва в планираната за Румъния бригада с 400 военнослужещи, които на ротационен принцип ще се включват в учения и тренировки.

Във Варшава страната ни ще обяви, че планира сериозни инвестиции в отбраната, които съвсем скоро бяха одобрени от парламента.  Става дума за средствата, които ще се заделят за придобиване на съвременни изтребители и бойни кораби. В българската позиция за срещата на върха особено внимание се отделя на т.нар. хибридни заплахи, каза министърът на отбраната. Те вече ще се възприемат като основни заплахи срещу НАТО.

Броени дни след срещата - на 13 юли, отново във Варшава ще се проведе разговор между НАТО и Русия. Двете страни ще обсъждат ситуацията в Украйна и спазването на Минското споразумение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама