Цацаров към депутатите: Да не изпадат в крайности за антитерористичния закон

08:33, 08 юли 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Липсата на нормален международен антитерористичен обмен води до това, че една страна не знае какво се случва в съседната, кой пресича границите, с какви намерения го прави. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю по БНТ.

Той призова депутатите да не залитат в крайности, защо на България е нужен Закон за антитероризма и да се опитат да мислят национално отговорно. По неговите думи, тези, които сега са против закона и го критикуват, ще ще са първите, които ще обвинят правителството, че няма такъв закон, ако нещо „недай си Боже“ се случи.

Цацаров подчерта, че България е една от малкото страни, които нямат такова законодателство и при изготвянето на закона е проучен не само опитът на западноевропейските страни.

„Създаден е един добър законопроект, който да гарантира сигурността на българските граждани“, каза той и обясни, че всяка форма на ограничаване на права според разпоредбите на закона подлежи на съдебне контрол.

По неговите думи гаранцията в този закон е иемнно съдебният контрол, който ще определя и разрешението за прилагане на специални разузнавателни средства и „всичко друго“. Не бива да се приема приемането на този закон като паника и да се спекулира, че „едва ли не армията ще излезе по улицата“.

Атентатът в Сарафов

Обвинителният акт за атентата на летище „Бургас“ трябва да бъде внесен в Специализирания наказателен съд до края на следващата седмица, заяви Цацаров. Съдебното производство ще протече задочно, както и цялото наказателно производство, тъй като не са намерени извършителите. Предприети са всички действия на лицата, които са обвиняеми, но не са намерени каквито и да са техни адреси. Към подобни деяни толерантността следва да е нулева, подчерта той. По неговите думи това ще бъде даден много ясен знак как следва да се противодейства  на тероризма.

Депутатските имунитети

Цацаров поиска имунитета на депутата от ДПС Александър Методиев – бат‘ Сали, заради отправени заплахи към пътни полицаи и цинично и грубо отношение към тях. Разследването би следвало да приключи с обвинителен акт, коментира главният прокурор. По неговите думи санкцията не е толкова голяма, но трябва да се покаже, че подобно отношеие към полицейски служители е недопустимо.

„Не може да заплашиш тези трима служители директрно с уволнение и да отправиш думи към началника на районното служителите му да не си вършат служебните задължения. Подобно отношение от народен представител към полицейски служители е крайно недопустимо“, каза той. И допълни, че въпросът не е само в криминалната страна на случая, а и в моралната страна – в уважението на служителите на реда и в примера, който дава за обществото народният представител.

„Това, което е забранено на гражданина, който няма служебна карта, е двойно забранено на този, който има служебна карта – било то депутатска, прокурорска или каква ли не“, отбеляза Цацаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама